צימוקים הם עולם ומלואו

29 בינואר, 2020

צימוקים הם עולם ומלואו

עוגה ולחם נפלאים לט"ו בשבט: לחם צימוקים עשיר ועוגת תבלינים עם סילאן, שמכינים בלי התפחה ובמהירות שיא

פירות קיץ יבשים – משמשים, תאנים ושזיפים – מסמלים את ט"ו בשבט. אבל כשמדברים על הפירות היבשים של החגים, שוכחים לפעמים את אחד האהובים שבהם – צימוקים.

אלפי שנים שהאדם מייצר צימוקים. בוצרים את הענבים בקיץ ומשאירים את האשכולות הגבוהים להתייבש על הגפנים ובשמש. צימוקים הם בריאים מאד, בפרט אם עברו ייבוש טבעי בשיטה אורגנית נטולת גופרית, יש בהם סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון וברזל ומהווים חטיף אנרגיה מעולה בזכות שפע הסוכר הטבעי.

לחם כוסמין וצימוקים: לחם בריא ומזין שנהנה מפינוק מתוק ומשיבוץ של צימוקים בשלל צבעים.

המרכיבים ל-2 ככרות

  • 700 גרם כוסמין
  • 300 גרם שיפון
  • 600 גרם מים קרים
  • 20 גרם מלח
  • 30 גרם שמרים
  • 150 גרם צימוקים שחורים וצהובים

 (צילום: דניאל לילה ) (צילום: דניאל לילה )

אופן ההכנה

  1. יוצקים מים לקערת מיקסר ומוסיפים שמרים, קמח ומלח. מערבבים עם וו גיטרה במשך 5 דקות במהירות איטית ו-5 דקות נוספות במהירות גבוהה. מוסיפים את הצימוקים ומערבלים 2 דקות נוספות במהירות איטית. נותנים לבצק לתפוח במשך 30 דקות בטמפרטורת החדר.
  2. מגלגלים את הבצק ויוצרים 2 כיכרות. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 220 מעלות במשך 20 דקות. מנמיכים לחום של 190 מעלות ואופים 20 דקות נוספות. מצננים היטב על רשת.

עוגת תבלינים וצימוקים

עוגה טבעונית, בריאה ולא פחות חשוב – קלה מאד להכנה, בהשראת עוגת "פאן ד'אפיסה" הצרפתית (Pain d'épices). מתאימה מאוד לט"ו בשבט בזכות שפע של תבלינים, סילאן, אגוזים וכמובן – צימוקים.

המרכיבים

  • 100 גרם זרעי פשתן שלמים שהושרו ב-150 מ"ל מים במשך חצי שעה
  • 350 גרם קמח מלא מנופה
  • 250 גרם סוכר קנים
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית ציפורן
  • 1/2 כפית מוסקט
  • 1/2 כפית ג'ינג'ר
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 1/4 כפית מלח
  • 200 גרם חלב סויה
  • 350 גרם סילאן תמרים (מומלץ של נאות סמדר)
  • 180 גרם שמן קנולה
  • 25 גרם אגוזים
  • 50 גרם צימוקים
  • 50 גרם אגוזים קצוצים לקישוט

 (צילום: דניאל לילה ) (צילום: דניאל לילה )

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה אחת את כל המרכיבים היבשים מלבד חצי מכמות האגוזים וזרעי הפשתן. בקערה נפרדת, מערבבים את כל המרכיבים הרטובים, כולל הפשתן המושרה. מוסיפים את המרכיבים היבשים בהדרגה לקערת המרכיבים הרטובים ומערבבים מעט, רק עד לקבלת מסה אחידה.
  2. מפזרים את חצי כמות האגוזים הקצוצים שנותרה למעלה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות במשך 30 דקות. מצננים בטמפרטורת החדר ושומרים בקירור.

עקבו אחרינו