פורסם ב-YNET ב-20/07/2011

אתם ודאי מכירים אותו בשם לימונית ואולי כלמון גראס – עשב לימון, המרכיב הבסיסי של המטבח האסייתי, עשה עלייה למטבח הישראלי ומשמש כמרענן נפלא למנות שונות. מרב ברזילי מוסיפה אותו לתה, לבשר ולמרק

במטבח האסייתי, עשב הלימון – לימונית ריחנית או למון גראס – הוא הבסיס של הבסיס. אבל הוא מרגיש כל-כך טוב כאן בישראל, ואנחנו מרגישים כל-כך טוב איתו, שאין שום סיבה להשאיר אותו לתאילנדים. כל מה שהוא צריך זה מים ושמש, והוא גדל וגדל. שימו אותו באדנית מתחת לצינור המזגן, ותוך זמן קצר תגלו שהוא עבר אתכם בגובה.

הגבעול הבשרני שלו, הבצלי, מוסיף ניחוח לימוני נפלא לכל מרק או תבשיל. הדרך הנכונה להשתמש בגבעול היא לכתוש אותו עוד לפני הקיצוץ באמצעות מערוך או עלי ומכתש. כך מופק מהגבעול הציטראל, הוא החומר בעל הניחוח הלימוני, אשר משמש להפקת שמנים אתריים. שולפים את הגבעול הכתוש לפני ההגשה, והחגיגה שלמה.

עשב לימון לא רק טעים, אלא גם בריא מאוד. החלק העליון של הצמח, העשב, משמש להכנת חליטות נפלאות של תה חם או קר, שמרגיע את הגוף (ובפרט את מערכת העיכול) ואת הנפש. הציטראל שבגבעול הורג תאים סרטניים. בינתיים, אמנם, רק במבחנה, אבל יודעי דבר טוענים שהוא עוד לא אמר את המילה האחרונה.

אז הנה כמה מתכונים שירעננו לכם את הקיץ. אם אין לכם עשב לימון תחת היד, אתם מוזמנים לקפוץ אלינו למשק, לקטוף לעצמכם צרור גדול, לשמור בשקית במקרר, או לקצוץ ולשמור בפריזר.

עשב לימון, או בשמו האקזוטי - למון גראס (צילום: דניאל לילה)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

תה צמחים

המרכיבים:
1 ליטר מים
5 גבעולי עשב לימון
2 עלי מרווה
10 עלי נענע
גבעול לואיזה

אופן ההכנה:
1. מרתיחים ליטר מים ומוסיפים את העלים.
2. מסירים מהאש ונותנים לנוח כ-10 דקות.
3. מסננים את העלים ומגישים חם. אם רוצים תה קר, מוסיפים סוכר לפי הטעם, קוביות קרח ופלח לימון.

תה צמחים (צילום: דניאל לילה)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"קבב" טופו, שיטאקי וגזר על מקל עשב לימון

המרכיבים (ל-10 קבבים):
1 שורש ג'ינג'ר קלוף (בגודל אצבע)
5 שיני שום קלופות
1 בצל
תבלינים: מלח, פלפל, סוכר, צ'ילי ופפריקה מתוקה
500 גרם גזר (כחצי שקית), מגורר
1 שורש סלרי, מגורר
חופן פטריות שיטאקי מבושלות וטחונות
300 גרם טופו מגורר
2 כפות שמן שומשום
חופן עשבי תיבול לפי הטעם (סלרי, כוסברה, בזיליקום, פטרוזיליה), קצוצים
1/2 כוס פירורי לחם (עדיף מקמח מלא, אפשר גם לטחון לבד לחם מלא ישן)
לשיפודים:
10 גבעולי עשב לימון

אופן ההכנה:
1. טוחנים במעבד מזון בצל, ג'ינג'ר ושום. מעבירים למחבת ומאדים במעט שמן קנולה עד הזהבה קלה.
2. מוסיפים את התבלינים בכדי להוציא את הטעמים המתוקים מהבצל.
3. מוסיפים את הגזר וראש הסלרי, ומאדים במשך כ-30 דקות.
4. מוסיפים את פטריות השיטאקי הטחונות, את הטופו ושמן השומשום. מסירים מהאש ונותנים לתערובת להצטנן מעט.
5. מוסיפים עשבי תיבול ופירורי לחם, ומערבבים.
6. בעזרת ידיים רטובות יוצרים קציצות מאורכות ומעצבים אותן סביב מקל עשב לימון.
7. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן קלות ואופים בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-30 דקות.

קבב טופו (צילום: דניאל לילה)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מרק פפאיה, מלון ועשב לימון

קינוח טבעוני קר ומרגש
המרכיבים (ל-4 מנות):
1 כוס חלב אורז
1 כוס חלב קוקוס
2 כפות סוכר קנים
2 גבעולי עשב לימון, כולל השורש והגבעול התחתון
1 כוס מים
1 פפאיה כתומה בשלה
1 מלון (עדיף ירוק)
לקישוט:
קוביות קרח
עלי נענע
גבעול עשב לימון

אופן ההכנה:
1. שמים בסיר חלב קוקוס, חלב אורז, סוכר, למון גראס וכוס מים. מביאים לרתיחה ומבשלים 20 דקות על אש קטנה עד לספיגת טעמים. מסירים מהאש ומקררים במקרר במשך שעתיים לפחות. מוציאים את עשב הלימון.
2. טוחנים במעבד מזון את הנוזל הקר עם חצי פפאיה וחצי מלון. מחזירים למקרר.
בינתיים, מוציאים עיגולים יפים משארית המלון והפפאיה (כדאי בעזרת כפית פריזיאן).
3. הרכבת המנה: מחלקים את מרק הקוקוס והפירות לכלי הגשה יפים. מוסיפים לכל כלי עיגולי פירות ו-2-3 קוביות קרח. מקשטים בנענע ובעשב לימון ומגישים מייד.

מרק פפאיה, מלון ועשב לימון (צילום: דניאל לילה)