פורסם ב-YNET ב-13/07/2011

בהתחלה חשבו שהיא רעילה, אחר כך חשבו שהיא מעוררת תאווה מינית. עם או בלי קשר, העגבנייה כבשה את צמרת טבלת הירקות הישראלית. מרב ברזילי מגישה 3 מתכונים אדומים

הרבה קטשופ זרם בנהרות עד שהעגבנייה כבשה, בפער גדול, את צמרת טבלת הירקות. היום כבר ברור שאין לה מתחרים ושהיא מלכת המטבח הישראלי: קצוצה בסלט, אפויה, ממולאת, כבושה, מיובשת, ממוצה, מרוסקת, סחוטה – רק תגידו.

במשך מאות שנים סברו שהיא רעילה, אבל מזה 200 שנה בערך ידוע שאלה שטויות במיץ עגבניות: לא זו בלבד שהיא לא רעילה, אלא שהיא מאוד בריאה. יש בה ליקופן, המחזק את המערכת החיסונית, ויטמין B, ויטמין C וסיבים תזונתיים.

אבל יש גבול ליתרונות: ויאגרה, מסתבר, היא לא. בעבר נחשבה העגבנייה למעוררת תאוה מינית, וזה גם מקור שמה (שורש ע.ג.ב). במאמרו "העגבנייה ומה שעוללו לה שמותיה" (לשוננו לעם, תשל"א), כותב הלשונאי ראובן סיוון כי לשם ה"גס" הזה היו מתנגדים רבים, ובראשם אליעזר בן יהודה, שנתן לה את השם בּדוּרה, בעקבות הבנדורה הערבית (שהיא גלגולה של ה-Pomodoro, "תפוח הזהב" האיטלקי). במזרח אירופה היא אפילו נחשבה למאכל טריפה, שהוחרם על ידי יהודים. חלוצי העלייה השנייה הם שהתאהבו בה, ומאז היא משלנו.

חטא אדום ומשפריץ. עגבניות טריות (צילום: דניאל לילה)

תבשיל קטניות מונבטות בקארי ועגבניות
המרכיבים:
2 כוסות של קטניות מונבטות: מש, עדשים אדומות, עדשים ירוקות
2 כפות שמן קנולה
1 בצל גדול, חתוך לקוביות
5 עגבניות חתוכות לקוביות
20 עגבניות שרי חצויות
100 גרם (1 מיכל קטן) רסק עגבניות
מנת אספרסו איכותי
1 כף קארי
1/2 כפית כורכום
1 כף שטוחה מלח
1 כפית סוכר
מעט צ'ילי גרוס

אופן ההכנה:
1. מחממים שמן במחבת ומאדים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את העגבניות והשרי וממשיכים לטגן עד שהעגבניות מתרככות.
2. מוסיפים את הקטניות המונבטות, האספרסו, רסק העגבניות וכל התבלינים. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.

(צילום: דניאל לילה)

סלט עגבניות, כוסברה, בצל וצנוברים
המרכיבים: 5 עגבניות, חתוכות לקוביות
10 עגבניות שרי, חצויות
1 בצל, פרוס לעיגולים דקים
10 גבעולי כוסברה, קצוצים דק
1/2 פלפל חריף, קצוץ דק
1/2 כוס צנוברים קלויים
1/2 כפית מלח
2 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
1/2 כפית סומאק

אופן ההכנה:
1. מערבבים את העגבניות, הבצל, הצנוברים, הכוסברה, הפלפל החריף והתבלינים.
2. מעבירים לקערת הגשה ואוכלים עם לחם טוב.

סלט עגבניות, כוסברה, בצל וצנוברים (צילום: דניאל לילה)

רוטב עגבניות לפיצה
המרכיבים:
לעגבניות צלויות:
5 עגבניות חצויות
שמן זית
מלח
סוכר
עלי תימין
לרוטב:
10 עגבניות מיובשות לחות
5 שיני שום
10 עלי בזיליקום
2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:
1. מסדרים בתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה חצאי עגבניות טריות. בוזקים עליהן שמן זית, מלח, מעט סוכר ותימין. צולים בתנור שחומם ל-200 מעלות עד שהעגבניות משחימות, כ-30 דקות.
2. משרים את העגבניות המיובשות בכוס מים רותחים כ-30 דקות.
3. טוחנים בבלנדר את העגבניות הצלויות והעגבניות המיובשות עם הנוזלים שלהן. מוסיפים את השום, עלי הבזיליקום ושמן הזית ומעבדים למרקם חלק.

רוטב עגבניות לפיצה (צילום: דניאל לילה)