פורסם ב-YNET ב-27/06/2011

הוא אחד מסמלי הקיץ, מלא במיץ מתוק, אפשר לאכול אותו היישר מהעץ ואפשר גם להכין ממנו מטעמים. מרב ברזילי מתענגת על השזיף ומכינה שזיף ממולא, סלט שזיפים וריבה מתוקה

בואו נודה בזה: האביב, "קצר וחטוף ושובר את הלב", נגמר. עוד מעט קט ומתחיל השרב הגדול, האינסופי, שדוחק אותך בעל כורחך אל המזגנים הבלתי אפשריים. את העונה הבלתי נמנעת הזאת מסמן דווקא נס קטן ונפלא: השזיף. הראשונים שבהם מבשילים לנו במשק בימים אלה ממש על העצים – סגולים, מתוקים, מרגשים ומפתיעים. אני מתענגת על כל אחד ואחד מהם, כי הם מגיעים לביקור קצרצר ממש. אולי זה היה בכלל שזיף בגן עדן?

טוב, לתת מתכון לשזיפים זה סוג של חילול קודש, משום שאת השזיף צריך לאכול ישר מן העץ, לעצום עיניים ולתת לכל טיפה מן העסיס הנפלא והסגול שלו לטפטף אל הגרון. ככה הוא במיטבו: טעים בטירוף, מלא נוזלים, משפר מצב רוח, עשיר (כמו כל הסגולים) באנטי-אוקסידנטים (נוגדי הזדקנות, בלשון העם) ומלא בסיבים לשיפור העיכול.

מעדן היישר מהעץ - השזיף (צילום: דניאל לילה)

אבל לא פינו לי כאן פיקסלים יקרים בשביל לספר שאין כמו שזיף מן העץ. אז ככה: את השזיף אפשר לבשל, לאפות, למלא, לייבש ואפילו לסחוט. ואבא שלי, הוא בכלל אהב אותו במצב הצבירה המזוקק והמותסס, זה המכונה אצלנו האשכנזים סליבוביץ. זה, ללא ספק, המתכון האולטימטיבי לשיפור מצב הרוח.

שזיפים ממולאים בגבינה כחולה ואגוז מלך
המרכיבים:
10 שזיפים טריים, מגולענים
50 גרם גבינה כחולה, כגון: רוקפור
2 כפות שמנת חמוצה
10 אגוזי מלך

אופן ההכנה:
1. מערבבים את השמנת החמוצה עם הגבינה הכחולה וממלאים שזיף-שזיף.
2. מניחים במרכזו של כל שזיף אגוז מלך.

שזיפים ממולאים בגבינה כחולה ואגוז מלך (צילום: דניאל לילה)

סלט שזיפים, ריקוטה ושקדים
המרכיבים:
5 שזיפים,פרוסים
10 עלי חסה, חתוכים גס
עלי בייבי חבילה (150 גרם)
ריקוטה באפלו
4 כפות שקדים, קלויים ופרוסים
לרוטב:
2 כפות סילאן
2 כפות חומץ בלסמי
4 כפות שמן זית
כפית מיץ לימון
2 שיני שום פרוס

אופן ההכנה:
1. מערבבים את חומרי הרוטב.
2. מערבבים את החסה, עלי הבייבי, השזיפים והריקוטה בקערה.
3. מוסיפים אתה הרוטב ומערבבים היטב.
4. מניחים על צלחת הגשה ומפזרים מעל שקדים קלויים.

סלט שזיפים, ריקוטה ושקדים (צילום: דניאל לילה)

ריבת שזיפים
המרכיבים:
1 ק"ג שזיפים בשלים, מגולענים
700 גרם סוכר קנים אורגני
1 מקל וניל
2 כפות מיץ לימון
1/2 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
1. שמים את כל מרכיבי הריבה בסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומקפים את הקצף הנוצר.
2. מבשלים את הריבה עד שהיא מסמיכה, בערך שעה .
3. כיצד יודעים שהריבה מוכנה? שמים כף ריבה על צלחת ומעבירים קו לאורך הריבה. אם הריבה לא נשפכת וחוזרת למרכז והקו נשאר ברור הריבה מוכנה.

ריבת שזיפים (צילום: דניאל לילה)