פורסם ב-YNET ב-01/06/2011

חג השבועות הוא גם חג הקציר בו נאספת החיטה מהשדות, מרב ברזילי מזמינה אתכם להריח את ריח התבואה, ליהנות מהטבע ולהכין מתכונים שהקמח הוא חלק בלתי נפרד מהם- מאפינס גבינות, עוגת בננה ותותי עץ ולחם דגנים

זה כבר כמה שבועות שאצלי שבועות. בדקתי: התאריך הרשמי, ו' בסיון, הוא החלטה מאוחרת של מתקיני תקנות וקובעי הלכות, אבל בתורה אין לו זכר, ולי זה טבעי ומתאים וחגיגי לא פחות, כי החג הזה הוא לא יום ולא יומיים, אלא כמה וכמה שבועות – השבועות המרגשים ביותר בשנה – שבהם אני יוצאת בבוקר לשדה, ונושמת את ריחו של התלם נשום ורגוע, כמאמר המשוררת. "ופשוטים ופשוטים הדברים וחיים, ומותר בם לנגוע, ומותר לאהוב" ("את תלכי בשדה"/לאה גולדברג), היש בעברית צירוף מילים נפלא ותמים יותר?

אלה הם השבועות שבהם האדמה הטובה מחזירה לי אהבה. הציניקנים שביניכם מעקמים עכשיו את האף, אבל ככה זה: השדה שלי, כמו כל שדות החקלאים האורגניים, הוא לא משטח ייצור שצריך לנכש, לדסקס, לחרוש, לדשן ולהדביר את כל האויבים החיים עליו לצורך הפיכתו לפס ייצור המוני. השדה שלי הוא מצע גידול חי, נושם, שמבקש תיחוח עדין וטיפוח אוהב. האדמה היא לא האויב שלי, והחיפושיות החיות בה לא שונות ממני. כולנו חלק ממשהו גדול, טבעי והרמוני, ובימים הנפלאים האלה, ימי "חג הקציר ביכורי מעשיך אשר תזרע בשדה", אני מרגישה שהאנשים שכתבו את המילים האלה, האבות הקדמונים שלי, אלה שצעדו לבית המקדש בתודה גדולה עם קורבן מנחת הביכורים, ידעו בדיוק על מה אני מדברת.

אם אני צריכה לבחור מה מכל הטוּב הזה מסמל בעיני יותר מכל את החג, זו החיטה. לא, לא שוב חלב וגבינות ועגלים. חיטה. זו החיטה החדשה, שנקצרת בימים אלה, שממנה מופק הקמח, שממנו נאפה הלחם, שעליו – אולי לא לבדו אבל כמעט לבדו – יחיה האדם מאז ימי קדם.

מאפין אנטי פסטי וגבינות של שלי
המרכיבים:
2 זוקיני, פרוסים לפרוסות
2 פלפלים אדומים, פרוסים לרצועות
2 פלפל צהובים, פרוסים לרצועות
2 גזרים, פרוסים לפרוסות
2 בצלים, פרוסים דק וצלויים במחבת עם שמן זית
3 ביצים
1 כוס יוגורט
200 גרם פטה עיזים
1 כוס קמח מלא
3 כפות שומשום שחור (אפשר זרעי פשתן, שומשום מלא או גרעינים אהובים אחרים- דלעת, חמניות)
2 כפות שמן זית
כפית מלח
קורט פלפל שחור
2 ענפי רוזמרין

אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל ירקות האנטיפסטי בקערה, מתבלים בשמן זית, מלח, פלפל שחור וענפי רוזמרין. מעבירים לתבנית אפייה וצולים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 200 מעלות לכ-20 דקות עד שהירקות יתרככו מעט.
2. מעבירים את כל הירקות בתוספת הבצל המאודה לקערה, מוסיפים ביצים, גבינה, יוגורט וקמח ומערבבים היטב.
3. מעבירים את העיסה לתבנית מאפינים משומנת היטב, ממלאים כל שקע בתבנית עד לסוף השוליים ומפזרים מעל שומשום שחור.
4. אופים בתנור המחומם (200 מעלות) כ-15-20 דקות עד שהמאפינים מוכנים ושחומים. אופציה טבעונית ובריאה למי שמעדיף לוותר על הגבינות: מחליפים את היוגורט והגבינות ב-250 גרם טופו טבעי, את הביצים ב-1/2 כוס פשתן מושרה במים טחון למחית חלקה.

 

מאפין אנטי פסטי וגבינות (צילום: דניאל לילה)

עוגת בננה ותותי עץ
המרכיבים:
140 גרם סוכר קנים
100 גרם חמאה
2 ביצים
180 גרם קמח מלא
1/2 שקית אבקת אפייה
1/2 שקית סודה לשתייה
1/3 גביע (70 גרם) יוגורט
3 בננות מעוכות
100 גרם תותי עץ (בימים האלה של שבועות עצים עמוסי פרי נמצאים בכל פינה, אם לא מכירים אפשר תותים רגילים או פירות יער קפואים)

אופן ההכנה:
1. מערבבים במיקסר סוכר וחמאה, מוסיפים את הביצים ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
2. מערבבים את הקמח עם אבקת אפייה וסודה לשתייה ומוסיפים לקערת המיקסר, מערבבים ומוסיפים את היוגורט והבננות.
3. מקפלים את התותים לתוך העיסה בעזרת כף בעדינות בלי למעוך אותם.
4. מעבירים את התערובת לתבנית אינגליש קייק. אופים כחצי שעה בחום בינוני של 180 מעלות עד שהעוגה מזהיבה וקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עוגת בננה ותותי עץ (צילום: דניאל לילה)

לחם דגנים
המרכיבים:
240 גרם קמח מלא מנופה
100 גרם קמח מלא
300 מ"ל מים
8 גרם שמרים יבשים
10 גרם מלח
40 גרם פשתן
60 גרם קינואה
40 גרם גרעיני חמניה

אופן ההכנה:
1. שמים בקערת המיקסר את הקינואה והמים ומשרים ל-10 דקות.
2. מוסיפים לקערה את הקמחים, השמרים, הפשתן, גרעיני חמניה ומלח ולשים כ-10 דקות.
3. מעבירים לקערה מקומחת ומתפיחים לשעה.
4. מוציאים את האויר מהבצק, מעצבים לכיכר ומתפיחים כחצי שעה נוספת.
5. אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 220 מעלות למשך כ-20 דקות, מורידים את החום ל-180 מעלות ואופים כחצי שעה נוספת.

לחם דגנים (צילום: דניאל לילה)