פורסם ב-YNET ב-16/05/2011

למרות התדמית המשעממת שלו, המנגולד צובע בירוק טעים מנות מכל הסגנונות ומכל המטבחים. רגע לפני שהמנגולד נעלם, מרב ברזילי מאדה אותו עם בצל, מצמידה אותו לשקשוקה ואפילו טוחנת אותו עם בננה ותפוח

יחסי הציבור של המנגולד גרועים באופן מוזר. איך קרה שכל ילד ברחוב מכיר את החסה או את התרד, אפילו את הכרשה, ורק המנגולד נותר באלמוניותו? אם התעלמתם ממנו מאז הסתיו, זאת ההזדמנות האחרונה ליהנות ממנו כי תיכף יגיע חום יולי-אוגוסט, ואז הוא יילך ולא יחזור עד הסתו הבא.

המנגולד הוא למעשה זן של סלק שבו העלים גדולים יותר והשורש קטן יותר. היתרון הכי גדול של הירוק-ירוק הזה הוא הקלילות שבה הוא תופש את עצמו. למרות ההשפעה והכוח שלו, רשימת היתרונות המרגשת שלו, הוא נשאר צנוע, נטול פוזה. בעולם שמנגולדים היו מעבירים לבני אדם סדנאות על קבלה וגמישות במערכות יחסים, שיעור הגירושים היה יורד פלאים.

אפשר למשל לפתוח איתו את הבוקר בשייק פראי ירוק. קחו בננה ותפוח או כל פרי שאתם אוהבים לפתוח איתו את היום, בלנדרו אותו עם העלים הירוקים ומנת הבריאות היומית שלכם כבר מאחוריכם. המנגולד רק צובע את הכוס בירוק נועז, אבל משאיר את הבמה לבננה, לתפוח או למה שתרצו. הטעם שלו נבלם. בצהריים אפשר להחיות איתו את המקרר הנבול. כל מנה שהתיישנה אצלכם בסיר מאתמול, אורז, מרק או ניסיון קולינארי שלא עלה יפה, יכולה להשתדרג בעזרת קמצוץ עלים טחון, זרוע או מגולגל. אפשר לשדך אותו לכל סגנון בישול – אסיאתי, צרפתי, ישראלי או מזרחי, בכל מנה הוא יעשה את העבודה בלי להתבלבל.

למה כדאי לאכול מנגולד?
עלי מנגולד נחשבים לבעלי ערך תזונתי גבוה. יש בהם נוגדי חימצון הנלחמים בהזדקנות, וכלורופיל אשר מסייע מסייע בניקוי הגוף מרעלים.

למה כדאי לגדל מנגולד?
המנגולד מבקש כל כך מעט ומחזיר כל כך הרבה. תנו לו קצת מים, תדאגו שהאדמה שלו תהיה מאווררת, והוא יגדל לכם בתמורה ויטמינים, מינרליים וברזל. אפילו בעציץ שעל אדן החלון הוא מוכן לגדול. בשונה מהחסה למשל, שמסרבת לגדול בעציץ ואחרי שקטפתם אותה פעם אחת היא כבר לא צומחת שוב, המנגולד מקיים לפחות שלושה מעגלי חיים. ובכל פעם שקוטפים אותו הוא חוזר ומצמיח את עלי הבריאות הבשרניים שלו.

3 מתכונים מהירים עם עלי מנגולד
1. חביתת מנגולד: שוטפים וקוצצים המון עלי מנגולד. מטגנים במחבת עם קצת שמן זית. שופכים 2 ביצים מקושקשות היטב על העלים והרי לכם חביתת בריאות מפנקת.
2. מנגולד סויה: חולטים עלי מנגולד במים רותחים 3 דקות. מניחים על הצלחת ושופכים עליהם רוטב סויה חם.
3. ארוחת הבוקר האולטימטיבית: מכניסים לבלנדר בננה, תפוח, 4 עלי מנגולד ו-3 קוביות קרח. מפעילים במשך כמה דקות – ומוזגים לכוס

עלי מנגולד (צילום: דניאל לילה)

מנגולד מאודה
המרכיבים:
צרור גדול ונדיב של עלי מנגולד
1/4 כוס שמן זית
מיץ מ-1 לימון
2 שיני שום
קמצוץ מלח
צ'ילי יבש

אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב את המנגולד. מומלץ להשרות במים קרים עם מעט מלח כדי להיפטר מחרקים.
2. חותכים את המנגולד לחתיכות גדולות – אפשר להשתמש גם בעלים הירוקים וגם בגבעולים הלבנים.
3. שמים במחבת ומוסיפים שמן זית, לימון ושום קצוץ. מקפיצים 2-3 דקות עד שהמנגולד נובל קצת. מתבלים בקמצוץ מלח וצ'ילי.

מנגולד מאודה (צילום: דניאל לילה)

שקשוקת מנגולד
המרכיבים:
1 בצל קצוץ
צרור מנגולד מאודה (ראו מתכון לעיל)
4 ביצים
100 גרם גבינה פטה עיזים
100 מ"ל יוגורט עיזים
מלח ופלפל שחור גרוס עבה

אופן ההכנה:
1. מטגנים בצל קצוץ בשמן זית. מוסיפים את המנגולד המאודה. מוסיפים בזהירות ביצה אחר ביצה כשהן רחוקות זו מזו, ומשתדלים שהחלמונים יישארו שלמים.
2. מפוררים מעל את הפטה, מוסיפים יוגורט עיזים ומתבלים. מבשלים עד שהביצים מגיעות לדרגת העשייה האהובה עליכם.
3. מעבירים בזהירות לקערות אישיות. זוללים עם לחם מלא ליד וסלט ירקות קצוץ.

שקשוקה ירוקה (צילום: דניאל לילה)