פורסם ב-YNET ב-28/04/2011

לא תמצאו אותו מתבשל יחד עם חבריו הירקות באותו סיר והוא גם לא יסכים להיכנס לסלט עם כל אחד. מרב ברזילי מכינה מהארטישוק שני מתכונים שמוציאים ממנו את הטוב ביותר

ארטישוק. די לומר את המילה, לשמוע את צלצולה, כדי להריח, דק מן הדק, ניחוח פרובנסלי נפלא, בקבוק יין לבן חלוץ פקק, אדית פיאף, באגט שבור מחוספס קרום, איולי שום.

לכאורה, מה לו ולנו. הוא כל כך לא מכאן. אבל זה בדיוק סוד קסמו. הוא לא נקצץ ונזרק לקערת הסלט יחד עם כל החבר'ה, הוא לא מושלך לרמץ המדורה על צ'יזבט, הוא לא מתבשל עם חצי ממחלקת הירקות בקדירת המרק. לא. קצת בישול, קערית רוטב עדין, והרבה זמן, זמן שמרשה לקטוף עלה עלה ולגרד את בשרו העסיסי בשיניים חשוקות, עוד אחד ועוד אחד, עד שנגלה האוצר החבוי בתוך תוכו: הלב. כאן נדרשת יד מנתחים יציבה ואיזמל חד, שיידעו להפריד את הזיפים הזהבהבים מהבשר המשובח מבלי לאבד ממנו חלקים גדולים מדי. במיומנות הזו אין מוכשר ממכופף הבננות – "אני צריך לומר לכם, כמעט חטפתי שוק, כשרק שמעתי מה שהוא עושה לארטישוק".

(צילום: דניאל לילה)

למה כדאי לאכול ארטישוק? ארטישוק הוא מקור טוב לברזל, ויטמין B16 ואשלגן, כמו כן הוא מקור מצויין לסיבים תזונתיים, ויטמין C, נחושת ומגנזיום.

ארטישוק שלם מבושל עם רוטב איולי זעתר
המרכיבים:
8 ארטישוקים יפים
1 ביצה
1 כף חרדל
1 כוס שמן זית
קמצוץ מלח וסוכר
4 שיני שום
חופן עלי זעתר
1 מיץ מלימון סחוט
אופן ההכנה:
1. הארטישוקים: שמים את הארטישוקים בסיר גדול מלא מים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות. הארטישוקים מוכנים כאשר אם מנסים לתלוש עלה מהארטישוק הוא נתלש בקלות.
2. הרוטב: שמים במערבל ביצה, שום, לימון, חרדל ועלי זעתר. טורפים במהירות גבוהה, ומוסיפים באיטיות רבה את שמן הזית בעוד עד שהרוטב מתחיל להסמיך. כשהרוטב מסמיך מפסיקים להוסיף שמן זית ועוצרים את המערבל. מעבירים לקערה קטנה.
3. עכשיו נשאר רק למזוג כוס של יין לבן צונן, לתלוש עלי ארטישוק ולתבול ברוטב האיולי. אם נשאר רוטב אפשר לשמור במקרר ולשתמש עם סלטים אחרים או למריחה על כריכים.

רוטב איולי זעתר (צילום: דניאל לילה)

לבבות ארטישוק מוקפצים
המרכיבים:
8 לבבות ארטישוק גדולים ויפים (אפשר לקלף ארטישוק טריים או להתעצל ולקנות לבבות קפואים, הם לא רעים בכלל)
3 כפות שמן זית
1/2 לימון סחוט
קמצוץ מלח וסוכר
4 שיני שום, קצוצות
חופן עלי פטרוזיליה
אופן ההכנה:
1. מבשלים את לבבות הארטישוק במים רותחים כ-10-20 דקות – לפי דרגת הרכות האהובה עליכם. אני אוהבת בישול מהיר ולהשאיר את הלבבות קצת קשים.
2. במחבת טפלון איכותית שמים שמן זית ושום. מוסיפים את הארטישוקים ומקפיצים כ-3 דקות בתוספת מלח וסוכר לפי הטעם. מוסיפים את מיץ הלימון והפטרוזיליה, מסירים מהאש וזוללים.

לבבות ארטישוק מוקפצים (צילום: דניאל לילה)