פורסם ב-YNET ב-6 לפברואר, 2012
נכתב על ידי מרב ברזילי

חג האילנות עוסק לא רק בנטיעות ובעצים אלא גם באפשרות שיש לנו לצאת לשדות, לקטוף עלים ולהכין מהם מטעמים. מרב ברזילי אוספת מלוא הסל ומכינה תמרים ממולאים, סלט עלי חורף, קישים ממולאים בעלי בר ומאפינס מתוקים עם פירות יבשים

ט"ו בשבט הוא החג הכי חגיגי במשק ולמעשה הוא החג האקולוגי הראשון, עוד בטרם בני האדם קלקלו את הטבע ונדרשו לתקנו מחדש. זהו חג שבו חוגגים את ההתרחשויות המדהימות שקורות מידי שנה בתקופת החורף בטבע. אנחנו עדיין בעיצומו של חורף – רק עכשיו התבשרנו שעבר עלינו חודש ינואר הגשום מאז ומעולם – אבל שוב מגיע ט"ו בשבט ומזכיר לנו שאחרי החורף הרטוב הזה יגיע אביב וראשוני העצים כבר מתנערים מתרדמת החורף ומתחילים להתכסות בפרחים וניצנים

עשבי הבר ממלאים את השדות בירוק ירוק. אפשר להילחם בזה עם חומרי הדברה וקוטלי עשבים אבל אפשר גם להיפך – להתפעל מהמגוון ומהיופי הזה, לאסוף מלוא הסל עלים טעימים ומזינים ולהכניס אותם למה שיותר תבשילים, מאפים ומרקים.

לאכול מן הטבע - קישים ממולאים עשבי בר (צילום: דניאל לילה)

אז הנה המלצה שלנו לחגיגת טו בשבט אמיתית: קחו מגפי גומי ומעילים וצאו לחגוג את ראש השנה לאילנות. לא חייבים לנסוע רחוק, לכל אחד מאיתנו, גם לשוכני הערים, יש בטוח במרחק הליכה מהבית פינת טבע מלאה עלים ירוקים וחורף. אולי נצליח בט"ו בשבט הזה לעצור לרגע ולהגיד תודה לטבע ולאמא אדמה. בחזרתכם הביתה עם סל מלא עלים רטובים מגשם אפשר להיכנס למטבח ולהתחיל לבשל.

תמרים ממולאים באגוזי מלך ורוקפור

המרכיבים:
10-15 תמרים עדיף מזן מג'הול
10-15 חצאי אגוז מלך יפים ושלמים
30 גרם גבינת רוקפור
3 כפות דבש

אופן ההכנה:
חוצים את התמרים ומוציאים את הגלעינים.
מניחים בכל חצי תמר חצי אגוז מלך וחתיכה קטנה מהרוקפור. מניחים מעל מחצית התמר הממולאת את החצי השנה וסוגרים, מניחים בתבנית אפייה ומזלפים מעל את הדבש.
אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 5 דקות. מגישים מיד.

תמרים ממולאים בגבינה ואגוזים (צילום: דניאל לילה)

סלט עלי חורף, אבוקדו וחמוציות

המרכיבים:
צרור עלי חובזה
צרור עלי בר אהובים כמו חרדל, סרפד, חומעה, חמציצים
צרור עלי רוקט
1/2 חסה קצוצה גס
אבוקדו חתוך לקוביות
3 כפות חמוציות

לרוטב:
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
כף סילאן
קורט מלח

אופן ההכנה:
מערבבים את כל העלים בקערה.
מוסיפים את האבוקדו והחמוציות.
מערבבים יחד בצנצנת את מרכיבי הרוטב. שופכים את הרוטב מעל לסלט, מערבבים ומגישים.

סלט עלי חורף, אבוקדו וחמוציות (צילום: דניאל לילה)

 

קישים של עלי בר וגבינות עיזים

המרכיבים (לתבנית קיש עגולה בקוטר 26 ס"מ או כ-4-5 תבניות קיש אישיות):
לבצק בסיסי לקיש:
2/3 1 כוסות  (250 גרם) קמח
2/3 כפית מלח
1/3 כפית סוכר
160 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
3 כפות מים קרים
למלית:
צרור מנגולד או תרד
צרור עלי בר טעימים מהשדה (חובזה וכל מה שמתאים למאכל ומצאתם בשדה)
2 בצלים
2 כפות שמן זית
מלח, פלפל, אגוז מוסקט
50 גרם גבינת פטה עיזים
100 מ"ל יוגורט עיזים
50 גרם גבינת עיזים קשה כמו צאלה
2 ביצים
4 כפות קמח מלא גרעינים לקישוט כמו פשתן, חמניה, דלעת, שומשום וכדומה

אופן ההכנה:
מכינים את הבצק לקיש:
מעבדים יחד את כל חומרי הבצק במעבד מזון בפולסים קצרים עד שמתקבלים פירורים.
מוציאים את פירורי הבצק ומעבדים לבצק אחיד במינימום תנועות. עוטפים בנייליון נצמד ומקררים במקרר למשך חצי שעה לפחות.
מרדדים את הבצק לעיגול המתאים לתבנית הקיש, מהדקים את הבצק לתוך התבנית, מחוררים מעט עם מזלג, מניחים משקולת שעועית על הבצק ואופים בטמפ' של 180 מעלות למשך כ-8-15 דקות (לתבנית בקוטר 26 ס"מ כ-15 דקות ולתבניות קיש אישיות כ-8 דקות).
מכינים את המלית:
מאדים את הבצלים בשמן זית.
מוסיפים את כל העשבים קצוצים דק, מלח, פלפל לפי הטעם ומעט אגוז מוסקט.
מעבירים את העשבים והבצל למסננת ומסננים מנוזלים.
בקערה מערבבים יחד את העשבים המסוננים עם הגבינות, הביצים והקמח.
מניחים את המלית על הבצק שעבר אפייה ראשונית, מפזרים מעל שומשום ואופים כ-15-20 דקות או עד שהמלית מוכנה.

קישים של עלי בר וגבינות עיזים (צילום: דניאל לילה)

 

צ'יפס ירקות שורש

המרכיבים:
2 סלקים
2 גזרים גדולים
4 תפו"א קטנים
ענף רוזמרין
כף רכז רימונים
מלח גס, פלפל שחור
3 כפות שמן זית

אופן ההכנה:
חתוכים את הירקות לחתיכות גדולות ומאורכות, שוות בגודלן ובצורת מקלות עבים.
מניחים את חתיכות הירקות בתבנית מרופדת בנייר אפייה
מתבלים בשמן זית, פלפל, מעט רכז רימונים, רוזמרין ומלח גס.
מכסים את התבנית ביניר כסף ואופים בטמפ' של 180 מעלות למשך כחצי שעה או עד שהירקות מוכנים.
מסירים את הכיסוי ומשחימים את הירקות.

צ'יפס ירקות שורש (צילום: דניאל לילה)

מאפינס ט"ו בשבט חגיגי

המרכיבים:
1/2 1 כוסות קמח מלא
כפית אבקת אפייה
כפית קינמון
קורט מלח
1/2 כוס סוכר קנים
2 ביצים
1/4 כוס סילאן
1/4 כוס שמן קנולה
4 כפות יוגורט
1/4 כוס צמוקים
1/4 כוס חמוציות
10 דבלים, חתוכות דק
10 משמשים, חתוכים דק

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את המרכיבים היבשים: קמח, אבקת אפייה, קינמון, מלח וסוכר.
בקערה נפרדת מערבבים את המרכיבים הרטובים: ביצים, שמן, סילאן ויוגורט.
מאחדים את שתי הקערות, מערבבים היטב ומוסיפים את הפירות היבשים.
משמנים היטב תבנית למאפינים, ויוצקים את הבלילה.
אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 20- 25 דקות או עד שהמאפינים מוכנים (יודעים כאשר מכניסים קיסם והוא יוצא יבש).

מאפינס ט"ו בשבט חגיגי (צילום: דניאל לילה)

* מרב ברזילי היא בעלת משק ברזילי – מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה המקיימת סדנאות מיוחדות לט"ו בשבט